Σήμερα  27 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας, παρακολούθησαν διαδραστική ταινία στο πλαίσιο του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο υλοποίησε ο εκπαιδευτικός οργανισμός Φωτόγραμμα. Οι μαθητές του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές/-τριες και τη διευθύντρια του σχολείου, μετέβησαν στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών, στο αμφιθέατρο της οποίας παρακολούθησαν με μεγάλη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό τη σχετική ταινία αλληλεπίδρασης.

Τα παιδιά, έχοντας ήδη τα σχετικά ερεθίσματα από τα μαθήματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του Γυμνασίου, είχαν τη δυνατότητα μέσω τηλεχειριστηρίων που τους είχαν δοθεί να συμμετέχουν στην όλη δραστηριότητα, δίνοντας απαντήσεις ή επιλέγοντας τη θεματική ενότητα της προτίμησής τους. Ανάμεσα στα θεματικά πεδία που περιστρέφονταν γύρω από τις βασικές γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας ήταν οι καλές και κακές πρακτικές κατά την περιήγησή των παιδιών στον κυβερνοχώρο, η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ο εντοπισμός ανακριβών ειδήσεων (fake news) μέσω της διασταύρωσης των πηγών, καθώς και ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying). Αναφορά όμως έγινε και σε πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η απειλή την οποία συνιστούν τα διάφορα αμφίβολης προέλευσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μολυσμένα επισυνημμένα αρχεία, η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (phishing) και η μη ηθελημένη ανακατεύθυνση σε κακόβουλο ιστότοπο (pharming), θέματα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων. Οι γνωστοί ηθοποιοί που εμφανίζονταν στην ταινία παρουσίαζαν με τρόπο κατανοητό τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους ιστοχώρους του διαδικτύου, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση των ειδικών με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας ενώ παράλληλα δόθηκε και ο λόγος στα παιδιά, προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για το ζήτημα αυτό με τρόπο βιωματικό.